Generation 64: Björn Knutsson

Björn Knutsson är en av de mer spektakulära personerna jag träffat inför denna bok, det måste sägas.

De flesta ur Generation 64 startade någon gång kring 1986 och började långsamt fippla med att knäcka enkla kopieringsskydd och lära sig jobba utanför skärmens ytterram. Vid den tiden hade Björn ”Xerox” Knutsson redan gått vidare från Commodore 64 och sedan länge haft tillgång till KTH-datorer och var djupt inne i stordatorer.

Vem är Xerox?När väl Amiga-datorerna släpptes var han snabbt på banan och en av de första i Sverige att gräva sig djupt ner i detta Commodores efterföljande flaggskepp. I dag arbetar han själv på KTH och är en av Sveriges tongivande hårdvaruexperter.

I april reste jag till Stockholm enkom för att träffa Björn; till min hjälp hade jag Andreas ”Morpheus” Wallström som jag vid det här laget lärt känna väl. Andreas är ju själv en av landets mest inbitna Commodore-fans och hade faktiskt ingen aning om vem som stod bakom namnet Xerox när jag förklarade för honom. I tidningarna från 1983 och framåt ställde sig många frågan vem denne Xerox egentligen var och under en kort tid blev hans alter ego en representant för den unga hacker-generationen som gjorde precis vad de ville med sina datorer.

Eftersom mötet med Björn blev hastigt bestämt beslutade jag mig för att ta hjälp av just Andreas även som fotograf eftersom han ju är en mycket duktig sådan.

Vid intervjutillfället var Björn Knutsson sjukskriven och vi träffade honom i bostaden; intervjun blev rekordlång – tre timmars inspelning och drygt ytterligare en timme före och efter som inte spelades in. Normalt spelar jag inte in intervjuer när jag träffar människor ansikte mot ansikte men i det här fallet är jag väldigt glad att jag gjorde så. Mängden av tekniska detaljer och anekdoter som ramlade ur Björn hade varit ogreppbar utan en inspelning – och flera saker jag bara nickade åt fick jag slå upp vid transkriberingen.

Kapitlet om Björn Knutsson är ett av dem jag är mest nöjd med; det är en fantastisk återspegling av tankeverksamheten och komplexiteten hos en äkta, dedikerad hackare.

Pac-Man (-, 1983, C64)_1