3. Trailer

Världens första sociala dator.

Commodore 64 är en populär hemdator från amerikanska Commodore, som tillverkades mellan 1982 till 1994. Denna systerdator till föregångaren VIC 20 såldes i mellan 15 och 17 miljoner enheter vilket fortfarande är världsrekord för enskilda hemdatormodeller.

Det har släppts runt 10.000 program och spel till C64 och datorn var även katalysatorn för den så kallade demoscenen – i vilken tusentals ungdomar samlades för att tävla i programmering, musikmakande och grafik. Denna scen existerar fortfarande, om än i mindre skala.

Med tanke på hur många som fortfarande är aktiva på C64-scenen kändes det bara naturligt att skapa en trailer för min kommande bok ur ett tvättäkta C64-demo som Andreas ”Shadow” Gustafsson, Vanja ”Mermaid” Utne och Tomas Danko byggt enkom för detta ändamål. Du ser den i YouTube-format nedan.

Commodore 64 är bara en dator, ett verktyg – och den spelar inte huvudrollen i boken Generation 64.

Men i dag är detta stycke hårdvara redan en viktig del av vår historia; som den avgörande länken mellan tidiga hemdatorer som ABC 80 – då ingen visste vad hemdatorer var till för – till senare hemdatorer som Amiga 500, då desktop publishing, musstyrda operativsystem och Internet stod för dörren.

Commodore gick i konkurs 1994 efter år av misslyckade satsningar på uppföljare till C64 och Amiga, trots att de mellan 1983-84 hade över 40 procent av världsmarknaden för hemdatorer.

Än i dag vägrar dock tusentals C64-ägare glömma bort dem.

 

Jimmy Wilhelmsson
Malmö, september 2014