Generation 64: Joachim Ljunggren

Joachim Ljungren är mannen TV4 ringer när de vill ha en folkkär vinjett till kanalens stora programsatsningar.

jocke 80talTv-program som ”Gladiatorerna”, ”Let’s Dance” och ”Robinson-expeditionen” inleds med vinjetter de flesta tv-tittande svenskar känner igen. Det kanske inte så många vet är att de alla skapats av samme man, Joachim Ljunggren, genom dennes många frilansuppdrag i tv-branschen.

Joachim Ljunggren kallade sig som sagt ”The Sarge” på scenen men hans egen person var länge något av en hemlighet för även andra medlemmar i samma grupp.

”Många tyckte nog att jag var ganska hemlig. De jag träffade var faktiskt väldigt få; sannolikheten är hög att de flesta från scenen aldrig har sett mig.”

En gång var Joachim på väg att åka till ett demoparty i Alvesta efter mycket påtryckningar från John ”801 DC” Carlsson i Triad. Dessa arbetade ofta ihop och pratade i telefon nästan varje dag. Joachim var extremt nära att sätta sig i bilen för att åka dig, men ångrade sig och meddelade att han blivit sjuk.

”Jag var blyg och hade antagligen dålig självbild. Genom min kommunikation fick folk lätt intrycket att jag var en snaggad kroppsbyggare som gick runt beväpnad; det var ungefär raka motsatsen till hur jag verkligen såg ut.”

rubicon_rawbacon

Samma stil gav Joachim huvudpersonen i spelet ”Rubicon” som diskuteras i boken. I ett skede, oklart exakt när, gavs denne namnet ”Raw Bacon” och illustrerades som en ilsken elitsoldat med klart associala tendenser. Joachim var överhuvudtaget noga med att första illustrera sina alster för hand – för att först därefter applicera dem på skärmen och datorn.

Jag nämner spelet ”Tiger Hell” som Joachim skapade på egen hand, sånär som på musiken. I det klassiska introt hoppar en rosa elefant på Fairlights logga som trycks nedåt för varje brak; sådan humor är egentligen typisk för demoscenen – även om den inte alltid utförs på detta eleganta vis.

gollum_thesargeI intervjun med Joachim görs gällande att han och Fredrik ”Gollum” Kahl inte setts på väldigt lång tid. I början av oktober 2014 utspelade sig en liten solskenshistoria kring detta.

Gollum och The Sarge som tillsammans utvecklade ”Rubicon” (och ju även vid den tiden var medlemmar av Fairlight) hade alltså inte setts på 26(!) år när de denna dag återsåg varann. Jag hade själv inget med själva återföreningen att göra men de båda menar att de äntligen sågs tack vare Generation 64.

Det är en fantastisk liten berättelse och ändrar alltså på The Sarges kapitel i boken.