Generation 64: Spelmakarna

Svenska spelmakare som startat med Commodore 64 är många, åtminstone bland de bolag som hållit på ett tag och grundats av 70- och i viss mån 80-talister.

Ingen av spelboxarna på bilden kommer från svenska utvecklare, det är vi såklart medvetna om. Men jag tyckte att det var roligare att dra fram mina gamla C64-kartonger och fotografera dem än att leta fram gamla svenska spel – vilket visade sig vara väldigt svårt.

300_600_tac2Arne Fernlund har kvar några ex av både ”Space Action” och ”Space Trap”. Pontus Österlin hade inget exemplar kvar av ”The Three Musketeers”. Lars Hård är osäker på vad han har kvar av Greve Graphics titlar och Kim Nordström hade inte heller koll på om han har kvar något ex av ”Bouncy Balls”.

Joachim Ljunggren lär ha kvar en del ”Rubicon”-boxar men annars är det alltså tunnsått med spelhistoria i vindsutrymmen hos tidiga svenska spelutvecklare.

Till en början ville jag att kapitelbilden skulle prydas av första annonsen för klassiska joysticken TAC-2 (ur tidningen Allt om Hemdatorer 3-1984) men vi lyckades aldrig ge bilden rättvisa med det format vi valde att göra boken i.

Därför blev det en spelboxbild istället – men i gengäld får du den här istället.