Generation 64: Simon Gärdenfors

Simon Gärdenfors hade jag tyvärr själv aldrig möjlighet att träffa inför skrivandet av boken.

Jag tog kontakt med honom efter tips från en bekant och studerade först hans egen blogg där han ibland skriver om sin C64-uppväxt i spelens värld. Bland övriga godbitar är en väldigt välgjord podcast med diverse kändisar som han intervjuar i avslappnad miljö.

torsten_SHH-5-87Simon Gärdenfors är ännu en lätt person att intervjua som fullkomligt bubblar ur sig tankar, känslor och anekdoter. Han har ett gott minne och spar inte på detaljerna, vilket är tacksamt för den som vill återge en bra berättelse.

Jag gillade särskilt kopplingen till Johan Wanloo som jag kontaktade kort efter intervjun med Simon; detta resulterade i ett Skype-samtal redan samma sena kväll – Wanloo hade en deadline att hålla och undrade om det gick bra att han tecknade samtidigt som vi pratade.

strip_poker_artworx_coverTyvärr hade Johan inte kvar något material från Torsten-tiden, åtminstone inte lättillgängligt – så jag vände mig direkt till Svenska Hemdator Hackings legendariske chefredaktör, Ulf Selstam, och fick med Johan Wanloos tillåtelse ut högupplösta inscanningar att publicera i boken.

Tillbaka till huvudpersonen Simon Gärdenfors; jag gillade verkligen berättelsen om hur spelet ”Strip Poker: A Sizzling Game of Chance” gav inspiration till basslingan som används i låten ”Bidragskungen” från 2006.

Det visade sig dock vara hiskeligt svårt att finna en högupplöst version av spelomslaget – kanske inte den typen av spel särskilt många lade pengar på – men efter ihärdigt letande lyckades vi hitta en samlare som scannade in det till oss i tillräckligt bra format. Strippoker-spelen är ju en av de märkliga och beklagliga spelgenrer som inte riktigt överlevde in i våra dagar.

Överhuvudtaget stod vi ganska ofta helt utan vettigt bildmaterial, trots att vi 2014 har tillgång till en hel värld av webbsidor. Internet innehåller mycket – men långt ifrån allt.