Generation 64: Robert Stjärnström

machinaebandJag tillhör själv en av dem som en vacker höstdag år 2001 hittade Machinae Supremacy och deras version av ”Giana Sisters” av Chris Hülsbeck på remix.kwed.org.

Känslan var euforisk, då det alltså handlade om ett band av klart kunniga musiker som anammat en av C64-världens mest kända låtar. Jag minns att både jag och min bror – och tusentals andra – tyckte att det var enormt häftigt.

Längre än så sträckte sig inte min relation till Machinae Supremacy och Robert Stjärnström men det var ändå självklart för mig att ta kontakt med honom inför skrivandet av boken; för mig är det Machinae Supremacy och danska Press Play on Tape som ihärdigast för SID-musiken vidare på livescenen – och då känner jag ändå att svenskarna tagit det hela ett eller flera steg längre och verkligen gör sin grej av det.

Originalmusiken till ”Giana Sisters” hör du här:

Machinae Supremacys version inleder med korta stumpar av bland annat ”Commando”, ”Bubble Bobble” och ”Bomb Jack”:

När Black Forest Games år 2012 släppte en remake på originalspelet (som ju drogs tillbaka nästan omgående), kallad ”Giana Sisters: Twisted Dreams” samarbetade originalkompositören Chris Hülsbeck med Machinae Supremacy i skapandet av spelets soundtrack. Här nedan är ett exempel på detta:

Mer C64-relaterat från Machinae Supremacy inkluderar till exempel ”Sidology 3: Apex Ultima” med musik från i tur och ordning ”Flimbo’s quest”, ”Bubble Bobble”, ”Arkanoid”, ”Monty on the run”, ”Commando” och ”Outrun”:

Just innan min bok publicerades släppte Machinae Supremacy ett nytt album, ”Phantom Shadow”. Innan dess var deras senaste album ”Rise of a Digital Nation” som du hittar här: