Generation 64: Musikerna

Rob_HubbardRättelse: SID-kretsens omgång var hela nio oktaver, inte åtta.

Världens mest kände C64-musiker heter Rob Hubbard. Bilden till detta uppslag visar en bråkdel av de partitur han skrev till var och en av sina stycken till det 75-tal spel han medverkade i.

Under våren skrev jag i tidningen TechWorld en artikel om Andreas ”Morpheus” Wallström och hans samling Rob Hubbard-noter och visste därför att han satt på en mängd tjusiga bilder på desamma.

Jag visste därför tidigt att det var just en av dessa bilder vi skulle ha till kapitlet Musikerna; inte teknik – utan härliga, solblekta notpapper.

Det går att nörda ner sig hur mycket som helst i SID-chippets magiska klang och det är alldeles sant att legenden kring det hela beror på en kombination av att Bob Yannes ville göra så mycket av den lilla kretsen – och att den på grund av tidsbristen blev slarvigt ihopsatt, vilket skapade ”fel” musikerna gärna utnyttjade.

Faktum är att väldigt många musiker av i dag startat på en Commodore 64 och även om denna sysselsättning kanske inte alltid ledde direkt till musikkarriären så finns ändå spår av påverkan kvar i de flesta fall. Vi blev därför tvungna att sålla ganska rejält bland berättelserna i detta kapitel så att vi behöll variationsgraden, det vill säga inte lät olika människor berätta snarlika historier.

 

Redan under mitten av 1980-talet fann man ett sätt att via en konstruktionsmiss skapa en virtuell fjärde kanal som kunde spela 4-bitarssamplingar—något SID-chipet inte var byggt för att göra. Denna bugg utnyttjas i flera spel, bland annat ”Ghostbusters” och ”Impossible Mission”.

Samplingarna från ”Impossible Mission” hittar du här:

Och inledningssamplingarna till ”Ghostbusters” finns här:

 

I mitt kapitel Musikerna handlar det egentligen inte så mycket om spelmusikerna men för den som vill ha sitt lystmäte kring detta kan vi ju bjuda på följande alster från C64-spelvärlden:


Rob Hubbard – ”Rasputin”


Jeroen Tel – från ”Cybernoid”


Fred Gray – ”Beyond Shadowfire”


Johannes Bjerregaard – ”Stormlord”


David Whittaker – ”Red Max”


Ben Daglish – ”Krakout”


Martin Galway – ”Comic Bakery”


Richard Joseph – ”Barbarian”


Mark Cooksey – ”Ghosts’n Goblins”


Peter Clarke – ”Head over Heels”


Tim Follin – ”Ghouls’n Ghosts”