Generation 64: Rickard Hansson

Rättelse: Samhället Rickard kommer ifrån heter Björkhagen. Varför han inte rättade mig är och förblir ett mysterium 🙂

Yamaha_mopederJag har haft nöjet att arbeta mer Rickard Hansson under snart 15 års tid – ändå var det alldeles nyligen jag fick reda på att han hade en C64-bakgrund.

I dagsläget hjälper jag honom med kommunikationen i IT-bolaget Incentive och dess äventyr på den amerikanska marknaden – men det är inte därför han är med i boken. Rickard har en gedigen och intressant bakgrund ifrån C64-scenen och exemplifierar väl de unga som inte ansåg sig behöva någon universitetsutbildning eftersom scenen ändå redan lärt dem allt som finns att veta om både programmering och hur man sköter en organisation.

Han är förmodligen också en ganska typisk modern svensk entreprenör i det att han egentligen inte tänkt sig ett sådant liv utan bara hamnade i det av olika skäl. Innovations- och säljkunskapen måste finnas någonstans i grunden – men drivet att skapa något ur inget kan mycket väl utvecklas med hjälp av externa faktorer.

Berättelsen om Yamaha-mopeden är särskilt rolig, tycker jag. Rickard förstod att det var en otroligt fin present men lät ändå datorintresset överskugga allt annat. Mopeden blev småningom till en Amiga – och drömmen fortsatte.

240_Rickard_Hansson2

Rickard Hansson i Malmövimmel. Foto: Niklas Lagström