Generation 64: Lars Hård

Förra året träffade jag Lars Hård i Lund för en längre intervju om tiden med Greve Graphics.

Detta möte blev starten på flera trevliga möten och luncher och sedan dess har vi löpande kontakt och diskuterar både dåtid och framtid; kanske finns det en roll för Greve Graphics att spela även framöver – den som lever får se.

kvallsposten_dataspel_1Egentligen är det märkligt att Sveriges första renodlade spelutvecklingsbyrå inte startade förrän år 1986. Och även när Greve Graphics väl var igång var de hyfsat ensamma i sin roll; C64-agenten Handic släppte ju egenutvecklade spel men det var mest för att driva försäljningen av de egna datorerna – och det stora flertalet av övriga spelutvecklare hade verksamheten mest som hobbyverksamhet snarare än som medvetet entreprenörskap.

Och även om Greve Graphics också drevs som ett slags kreativt studentkollektivboende så påminde spelutvecklingen ändå om den verksamhet mindre produktionsföretag sysslar med i dag. Lars Hård har själv på senare tid märkt att det var många som hade de tre grundarna som sina stora idoler, vilket de inte begrep just då. Kanske berodde detta kändisskap inte så mycket på de speltitlar man faktiskt lyckades spotta ur sig – utan mer på den attityd bolaget hade och vilken roll de fick i samhällsdebatten i stort.

Kvällsposten körde den 9 februari 1987 en serie om det våld unga utsätts för via datorspelen. Svenska ”Blood and Guts” från Greve Graphics hamnade i skottlinjen och försäljningen av spelet, som funnits ute sedan hösten 1986, satte fart på nytt.

”En barbarisk tiokamp på liv och död som innehåller allt det våld som du någonsin drömt om i ett dataspel” lät den något onödigt missvisande reklamen kring spelet. Trots det faktum att tiokampen egentligen bestod av grenar som bland annat dragkamp, ölhävning, balansgång och armbrytning.

På hösten samma år drog sig Greve Graphics tillbaka på obestämd tid för att komma tillbaka en dag. En del av oss väntar fortfarande.

Lars_Hård_PS3

Lars Hård i serverrummet som bland annat innehåller ett tjugotal PS3:or.