Generation 64: Linus Walleij

Linus ”King Fisher” Walleij är i dag en av Triads veteraner och titulerar sig bland annat Advisor på hemsidan.

elektronik_for_alla

Linus Walleij fick bygga ihop sin första dator.

Första gången jag kom i ”kontakt” med Linus var då han kommenterade andra delen av en artikel jag skrivit om demoscenen på dåvarande Eurogamer.se. Denna avslutande del gav han godkänt betyg – men den första delen tyckte han ytligt svepte över ämnet och var dessutom inte helt korrekt.

Jag var lite rädd för Linus Walleij första gången jag skulle träffa honom för en lunchintervju. Det hjälpte inte att han var en halvtimme försenad. Egentligen hade vi bara missförstått varann och väntade på olika ställen, men ändå.

Nu visade det sig att alla mina farhågor var oberättigade. Linus Walleij är en mycket mjuk, sympatisk och prestigelös människa som vet när det är dags att nörda detaljer och när det gäller att vara pedagogisk och tydlig. Vi har behållit kontakten och jag har dessutom haft mycket hjälp av honom vid bokens färdigställande.

Red October

Red October-demot

Fotot på Linus Walleij bär på en alldeles särskilt rörig berättelse. När fotograferingen väl drog igång under försommaren hade Linus redan åkt på semester till Arvika för att senare ta sig till Le Mans. Det fanns ett window of opportunity att fotografera honom i värmländska Arvika under några dagar och sen skulle det vara kört; boken var tvungen att nå tryckeriet innan deadline för att vara klar till släppdatum.

Det slutade med att Kenneth hittade en fotograf i Värmland som Bokfabriken fick kontakta. Denne visade sig vara ledig och vi fick honom och Linus att möta varandra i Arvika centrum. Resultatet är bilden – vilken är riktigt bra – men det var alltså nära att vi blev tvungna att skrota hela uppslaget på grund av brist på vettiga bilder.

linus_demoparty

King Fisher till höger i bild.