Generation 64: Entreprenörerna

Jag jobbar till vardags en hel del med entreprenörer, innovatörer och byggare av tillväxtföretag.

svenske_hackernDet som hände mot slutet av 90-talet har, åtminstone i min livstid, ingen direkt motsvarighet. Istället för att fundera på i vilket av storbolagen de skulle kunna tänka sig att söka arbete började nu nybakade ingenjörer och till och med gymnasieungdom se entreprenörskapet och företagandet som en födkrok och hobby på samma gång.

På Arne Fernlunds tid var det inte så. Bilden föreställer Arne och kommer från hans eget arkiv. Han står där i sin Maximål-tröja och viftar med pengabuntar bestående av tusenlappar. Det ser lite smått komiskt ut men är viktigt för hur framtiden skulle komma att bli.

Christer Rindeblad, grundare och chefredaktör för tidningen Datormagazin, uttryckte vid ett tillfälle år 1986 viss bekymran över att datorintresserad ungdom inte längre ville skriva nyttoprogram utan mest ägnade sig åt demoprogrammering.

Vad skulle det leda till, tänkte han?

Jag tror att Rindeblad sedan dess tänkt om både en och två gånger efter denna krönika. Sant, det var måhända svårt att då se vad någon skulle kunna tänkas ha för praktisk nytta av demoscenen – men det är då intressant att komma ihåg att vi kanske säger samma sak om någon annan företeelse just i dag?

Det är lätt att skratta åt det vi gjort i historien; men flera av oss var ju med då och tyckte att vi handlade alltigenom rationellt. Vilka rationella handlingar av i dag kommer det att skrattas åt om ytterligare 30 år?