Generation 64: Demoscenen

alvesta_demo_invitationDen svenska demoscenen är stor, komplicerad och hyfsat svårgreppbar.

I denna bok var jag tvingad att sammanfatta denna löst sammansatta subkultur till något även den oinsatte skulle förstå – och den största svårigheten låg faktiskt i att försöka förklara när den svenska C64-scenen egentligen blev till?

Samt följdfrågan – när hölls Sveriges första demoparty?

Det råder givetvis delade meningar om detta men en av anledningarna till att jag pekar ut The Silents oktober/november-party i Alvesta 1987 är att det känns som det första där faktiskt medlemmar ur flera olika grupper var inbjudna och att känslan av en scen hade börjat ta form.

Ett annat alternativ folk brukar ta upp är partyna som anordnades i skånska Furulund, dit bland annat Datormagazin och Tomas Hübner tog sig för att göra reportage. Ett hundratal personer besökte septemberpartyt som var det tredje under enbart 1987. Det anordnades demotävlingar och enligt uppgift var antalet tävlande grupper som till slut fick inlämnat ett bidrag fyra stycken.

furulund_hackerparty_1987Det går som sagt att argumentera för och emot vilket svenskt party som kan anses vara det första demopartyt; för mig är det mindre viktigt – desto viktigare är det istället  att konstatera att en gryende C64-scen skapades under några av dessa tillfällen – en scen som nuförtiden kulminerat i jättelika tillställningar som DreamHack.

I boken listar jag 15 olika mer eller mindre svenskutvecklade demos som jag tycker var och en belyser en intressant aspekt i demokulturen. Eftersom en bok inte kan visa rörliga bilder tänkte jag därför visa dem allihop här istället. Håll till godo!


1986, (Triad) Brilliant Triad!


1987 (Xakk) No Sleep 2


1988 (Microsystems) Bonanza


1988 (Thundercats) Party Demo 3


1989 (Censor Design) Wonderland 3


1990 (Flash Inc) Channel 64


1991 (Fairlight) Legoland


1992 (Horizon) The Last Traktor III


1994 (Light) Brutal Comeback


2002 (Fairlight) Pretending to See the Light


2004 (Booze Design) Cycle


2007 (K2 & Wrath Designs) Decline of Kali


2010 (Booze Design) Mekanix


2012 (Genesis Project) Holy Crap!


2014 (Fairlight & Offence) We Are All Connected