Generation 64: Pontus Berg

Pontus Berg är en av de personer du med stor sannolikhet stöter på allra först om du börjar gräva lite i C64-scenen. Han är i dag ytterst frispråkig kring både scenens betydelse och sin egen inblandning – och därtill en ofta anlitad jurist med telekomsektorn som expertområde.

Berg_Demoworld_1991Under hela sin Fairlight-tid skrev Ponuts Berg (ibland Lindberg) om programmering i Datormagazin, trots tidningens officiella hållning att piratkopiering var av ondo.

I en artikel från 1990, ”Här är 64-trixen bara proffsen kan”, berättar han öppet om bland annat hemligheterna bakom kommandona SYS 63276 och SYS 62828. Det skrivs inte ut explicit men sådan information kunde i princip göra vem som helst med intresse för datorer till knäckare – vilket också är anledningen till att så många C64-användare lockades att bli duktiga på att hantera datorns innersta.

”Därefter står det en fritt att undersöka kassettbufferten och ändra i den. Detta är öppningen till en helt ny värld om man ska tolka kassettbufferten.”

Ikari och Zargon’s Party i mars år 1989 i Slagelse gymnasieskola i Danmark var enligt egen utsago Pontus Bergs första. Han rapporterar där bland annat att ”K12 hade druckit för mycket och spydde på en portdelare så att skärmarna blev svarta för Horizons datorer.”

I de flesta fall gick det dock ganska lugnt till med just alkohol vid sådana tillställningar. Åtminstone om vi jämför med andra samtida event som involverade många (företrädesvis manliga) ungdomar som spände över hela dygn.

flt_batmanMedlemsbreven han skickade ut till Fairlight är både fyndigt skrivna och samtidigt ambitiösa; jag var ju inte med i gänget men jag antar att det var uppskattat av Fairlights medlemmar att ha en sådan som Pontus Berg som både drev på och informerade – i en tid innan epost, Facebook och till viss del IRC.

Fairlight är precis som Triad kända för att ligga bakom ohyggligt många knäck. ”Batman: The Caped Crusader” var Pontus ”Bacchus” Bergs allra första knäck – som tyvärr inte fungerade efter att du i spelet tagit dig förbi nivå 3; han hade i brådskan varit slarvig med testningen.

Strider var inte nöjd.