Generation 64: Alexander Hofman

Diskett_annonsJag minns själv Alexander Hofman, både från S.P.O.C.K och i butiken Diskett i Malmö.

För mig personligen var favoritbutiken klassiska ”Spelhålan” på Hamngatan i Malmö; jag minns inte om den faktiskt hette så men som jag minns stod det så på skylten och detta var det enda namn någon någonsin refererade till.

Fördelen med Spelhålan var att de både sålde datorprylar och rollspel, vilket tog upp en betydande del av min tid som tidig tonåring. På Spelhålan inköptes både Drakar & Demoner och min första Commodore 64.

Men butiken Diskett som alltså låg närmare köpkvarteret Triangeln i Malmö var födelseplatsen för många skånska C64-sceners karriärer.

butiken_diskett_1983Exakt när butiken startade har jag inte koll på men redan 1983 var det en dominerande verksamhet inom sin bransch i Malmö, åtminstone för privatpersoner men eventuellt även på företagssidan – det kan säkert någon mer insatt person redogöra bättre för.

I en artikel från Allt om Hemdatorer nr 3-84 intervjuas Tommy Persson och Ingemar Lundgren angående sitt engagemang i årligt återkommande Skånemässan.

Detta är alltså flera år innan Alexander Hofman glider in och söker jobb.

S.P.O.C.K har sedan starten år 1988 bestått av lite olika konstellationer men en viss bas tycks ofta ha utfått från just Malmö Latinskola, vilken jag själv också råkat spendera tre gymnasieår på – även om jag inte lärde känna just Alexander Hofman förrän alldeles nyligen då det var dags för denna bok.

 

”Never trust a Klingon” från 1992

”Never trust a Klingon” – live-uppträdande från 2007