Generation 64: Sagan om Amiga

Amiga-serien blev Commodores riktiga uppföljare till Commodore 64.

Inledningen blev dock knackig. Första maskinen hette Amiga 1000 och blev en försenad, fördyrad och buggig historia – och skaffade sig snabbt många belackare. Mer om detta finns att läsa i tidningen Amiga Forum nr 8, närmare bestämt i en artikel jag skrev för Swedish User Group of Amiga.

En av de tveksamma till Amigans framtid var Chris Gray, skaparen av Boulder Dash. Han var i Sverige mot slutet av 1986 för att marknadsföra sitt nya spel, Infiltrator, och frågades ut om hemdatorns framtid.

”Macintosh kommer att klara sig därför att den var först på marknaden och därför att det finns mängder av program och tillbehör till den. Atari ST kommer att nå stora framgångar på grund av sitt låga pris. Amigan har, tyvärr, varken det ena eller det andra …”

Det som räddade Commodore var dock att man helt slutade tillverka Amiga 1000 redan år 1987. Det var då dags för den lite dyrare modellen Amiga 2000 att göra entré – och givetvis den modell vi ofta menar när vi pratar om Amiga i dag, nämligen Amiga 500.

amiga_500

Vad som hände med den datorn är ju en helt annan historia …

För den som är intresserad av emulering har Google släppt en mycket kompetent Amiga 500-emulator direkt i webbläsaren. Mig veterligen fungerar den bara i webbläsaren Chrome men är riktigt bra.

Demo- och knäckarscenen som bildades av C64-användarna fortsatte på Amiga. Ofta fungerade de helt parallellt och på samma partyn. Såväl demon som spel tog sig helt nya uttryck och världen började förbereda sig för vad som komma skulle – det vi i dag kallar Internet.