Generation 64: Sagan om ABC 80

Beslutet att ha med ABC 80 togs en bit in i intervjuandet då jag insåg att det kan vara lämpligt att låta något ännu äldre än Commodore 64 bilda bakgrund för datorns framväxt och popularitet, särskilt i Sverige.

ABC 80 är ju en helsvensk maskin och flera av dem som hade C64 i hemmet hade fått känna på ABC 80 i skolan, vilket gjorde att datorn faktiskt förtjänar att nämnas.

Annonserna är hopplockade ur datortidningar från hösten 1983 och pekar på den fullständiga röra som rådde inför julhandeln 1983; inte nog med att ingen visste vad en hemdator skulle vara bra för – de hade heller ingen aning om vilken de borde köpa. Och vi pratar ändå om ganska många tusenlappar som skulle investeras.

Ledaren i Allt om Hemdatorer nr 4-1984 (sommarnumret) förklarar att det då – drygt ett halvår senare – inte ens går att finna sju olika märken på den svenska marknaden; så hård och brutal var konsolideringen.

Året efter såldes enligt Luxor drygt 5 000 ABC 80 i Sverige—men bara 15 procent av dessa, runt 750 stycken, gick till privatpersoner.

Information som framgår i ABC-bladet nr 4-5 1981 på sidan 4. Det är uppgifter som ska ha kommit direkt från Luxor.